2012. március 21., szerda

Medvehagyma főzelék Paleosan|Paleo wild garlic vegetable dish-főzelék

Paleo, glutén és tejmentes. 

A medvehagymának (Allium ursinum) most van a szezonja, mindenkinek ajánlom ezt a nagyszerű növényt, hiszen amellett hogy akár frissen (pl kenyérre téve, salátaként), akár feldolgozva (főzelék, leves) frissítő ízeket hoz konyhánkba, nagyon egészséges, nemes növény melyet nagy becsben kell tartanunk. Virágzás előtt lehet étkezésre felhasználni, ami kb márciustól-kora májusig tart. Rendkívül sokrétű a gyógynövény felhasználása és jótékony hatása is szervezetünkre. Itt olvashatsz róla többet, KATT! 

Ennek a főzeléknek a készítése, egyszerűbb és nagyszerűbb a spenótfőzeléknél is, hiszen a medvehagyma már önmagában foglalja a fokhagyma ízét, így igazán csak a só, bors szükséges a főzelék ízesítéséhez, sűrítéshez pedig egy kis kókusztej. 

Ajánlom ezt a receptet kedves barátnőmnek, aki bár nem annyira kirándulós, de az egészséges ételeket szereti, uccu neki, tessék egy kis medvehagymát szedni a Mecsekbe

Hozzávalók: 
• 500g medvehagyma 
• 2dl kókusztej 
• só 
• bors 

Elkészítés: 
1. A medvehagyma leveleket bő vízben alaposan megmossuk, leöntjük forró vízzel, és pár percig főzzük. 
2. Késsel összevágjuk a leforrázott leveleket apróra, egy részét (kb 1/3-át) összeturmixoljuk. Ez fogja megadni a sűrűségét, így nem kell felesleges rántás, ami csak a plusz kalóriát adná. 
3. 10-15 percig főzzük a medvehagymát kevés vízben, majd hozzáadjuk a 2dl kókusztejet. Sózzuk, borsozzuk és kb. újabb 5 perc alatt készre főzzük. 

Feltétnek tökéletes hozzá a tükörtojás vagy bármilyen tojás. 
Amennyiben nem szeretnéd ennyire paleosra, sűrítheted pl 1 szem főt burgonyával is, így is megmarad gluténmentesnek, csak ez akkor már nem paleo.

Paleo, gluten and dairy free. 

It is the season of the wild garlic (Allium ursinum) I recommend this great vegetable, herb for everyone, since besides it can be eaten either freshly (such as over a slice of bread, salad) or cooked (vegetable soup) and brings a refreshing flavor to the kitchen, it is very healthy, delicate herb. It can be used for meals before flowering, which means, from March-early May. Wild garlic is extremely versatile use, and has great beneficial effects on the body. You can read more about it, HERE! 

This FŐZELÉK (here you can read what is the difference between soup and főzelék) is easier to prepare than spinach főzelék (vegetable dish, soup), since wild garlic has already a nice garlic flavor, so you need only salt and pepper to season this dish and a little coconut milk to thicken. 

I recommend this recipe to my lovely friend, who doesn’t really like to be in nature that much, but she is into healthy foods too, so go on lady, get some of the wild garlic on the Mecsek hills

Ingredients: 
• 500g wild garlic 
• 200 ml coconut milk 
• salt 
• pepper 

Preparation: 
1. Wash the wild garlic leaves thoroughly, then pour plenty of boiling water on top, and cook for a few minutes. 
2. Cut the leaves with a knife into small pieces, and blend a portion (approximately 1/3rd) together. This will determine the density, so you do not need extra flour to thicken, which only would give extra calories. 
3. Cook for about 10-15 minutes the wild garlic in a little water, and then add coconut milk. Season with salt and pepper and cook about for another 5 minutes to finish. 

Side dish could be any type of eggs, fried or boiled, etc. 
If you do not want to be so Paleo, you can use one cooked potato to thicken the főzelék, this way it will remain gluten-free, only that it is not Paleo then any more.