2012. március 2., péntek

Csirkemell csíkok gombás szószban, paleosan|Paleo Chicken breast strips with musroom sauce

Volt itthon csirkemell és gomba. Eredetileg nem akartam őket együtt elkészíteni, mindegyikre volt terv, de annyi ételt kaptunk a hétvégén párom szüleitől (ami persze jó) hogy kitartott pár napig. A gomba ezért már nem várhatott, így gombaszószos csirkemellre esett a választásom. Jó döntés volt, mindenki úgy evett, mint a sáskák. 
Hozzávalók:
• 700 g csirkemell, csíkokra vágva 
• 500 g csiperkegomba, szeletelt 
• 2 fej hagyma 
• 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva 
• 1 dl fehérbor 
• 2 teáskanál lenmagliszt 
• 2 ek. olaj (kókusz-vagy olívaolaj) 
• 2 dl kókusztejszín 
• só, bors, petrezselyem, rozmaring 

Elkészítés:
1. A csirkemellet vágd csíkokra és fűszerezd sóval, borssal és fokhagymával. 
2. Mosd meg és szeleteljük fel a gombát. 
 3. Közepes-magas lángon, pirítsd át a csirkemell csíkokat (ne süljön teljesen át). 
4. Vegyük ki és tegyük félre egy tányérba. 
5. Pirítsd üvegesre a fokhagymát, hagymát, gombaszeleteket, amíg gomba megpuhul. Öntsd hozzá a fehérbort, majd a kókusztejszínt és közepes lángon főzd tovább. Habverővel keverd gyorsan hozzá a lenmaglisztet és kevergesd, amíg kicsit besűrűsödött. 
6. Tedd vissza a csirkemell csíkokat a gombás szószba, kislángon és lefedve még kb 20-30 percig főzd. 

Köretként lehet hozzá friss fejes salátát (most ecetes öntettel készült) vagy Paleo „krumplipürét”, karfiolból. Párom nagyon krumplimániás, neki most petrezselymes burgonyát készítettem, bár ez nem paleo, de gluténmentes és szereti! 
Jó étvágyat!

I had chicken breast and mushroom at home. Originally, I didn’t want to prepare them together, but we got so much food from my loves’ parents over the weekend (which is good), that it lasted for couple of days. The mushroom couldn’t wait longer, so I decided to make this meal. It seemed to be a good choice as everyone was eating like an angel. 

Ingredients:
• 700 g chicken breast, cut to strips 
• 500 g mushroom, sliced 
• 2 onion 
• 3-4 cloves garlic, minced 
• 100 ml white wine • 2 teaspoon flaxseed meal 
• 2 tbsp. oil (coconut or olive oil) 
 • 2 dl coconut cream 
• salt, pepper, parsley, rosemary 

Preparation:
1. Season chicken breasts with salt, pepper and garlic. 
2. Wash and cut the mushroom into slices 
3. Over medium-high heat, brown chicken breast strips in oil (don’t cook all the way through). 
4. Remove and set aside. 
5. Sautee garlic, onion, and mushroom slices in meat drippings until mushrooms are soft. Stir in white wine then, add coconut milk and reduce heat to medium. Whisk in flaxseed meal. Stir occasionally, until thickened slightly. 
6. Put the chicken breast back into sauce, reduce heat to medium-low, cover and simmer for 30-40 minutes. 

As side dish, you can have either a fresh salad or Paleo Cauliflower „Mashed Potato”. My love adores potatoes, so this time, I had to make cooked potatoes for him with parsley. It’s not Paleo, but at least it’ gluten-free. 
Bon appetite!