2012. március 12., hétfő

Fasírtgolyók friss zöldfűszerekkel|Meatballs with fresh herbs

Paleo, tejmentes, gluténmentes. 

Nagyon egyszerű ezt az ételt is elkészíteni. Kisfiam (2012 májusában tölti be a 3 évet) segédkezett az elkészítésében, ezért is lettek fasírtgolyók végül, hiszen azt sokkal élvezetesebb volt elkészíteni a kis kezeknek. Az alapötlet Elmírától, innen származik: (Katt ide az eredeti receptért), de alakítottam rajta, íme. 

Hozzávalók: (4-6 főre)
• 1 kg darált sertéshús (nálam most lapocka) 
• 3 nagy fej hagyma 
• 4 gerezd fokhagyma 
• 2 tojás 
• Friss Zöldfűszerek: snidling, petrezselyem, bazsalikom (ha nincs friss, jó a szárított is, de érdemes egy kis házi fűszerkertet tartani akár virágládákban is, megéri a friss íz világért) 
• 2 ek lenmagliszt 
• 2 ek tökmagliszt 
• 1 ek piros paprika • só, őrölt bors, ízlés szerint 
• (felnőtteknek, csípősimádóknak lehet bele chili port is tenni, ezt most kihagytam a gyerekek miatt) 

Elkészítés:
1. A hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket felaprítjuk (én mindent beledobáltam egy aprítóba és hipp hopp kész lett) 
2. Egy nagyobb tálban összekeverjük a darált húst és felaprított hagymákat, zöldfűszereket. Hozzáadjuk a tojásokat, fűszereket, magliszteket, sót, borsot. 
3. A húsos keverékből golyókat formázunk. 
4. Nagyobb serpenyőben, zsíron vagy olajon közepes lángon szép pirosra sütjük őket. 

Köretként: 
Paleo étrendbe: Salátával, párolt zöldségekkel tálaljuk. 
„csak” Gluténmentes, tejmentes étrendbe: rizzsel, krumplival (természetesen salátával és párolt zöldségekkel) is lehet.
Paleo, dairy free, gluten free. 

Again a very simple dish to prepare, my son (who turns 3 in May, 2012) helped in the preparation, so the reason they turned out as meatballs was, that these little hands enjoyed a lot the rolling of the balls. The basic idea is from Elmira, (click here to see the original recipe) , but I’ve made some changes, so here it is: 

Ingredients: 
• 1 kg of ground pork 
 • 3 large onions 
• 4 cloves of garlic 
• 2 eggs 
• Fresh herbs: chives, parsley, basil (if not fresh, dried are also ok, but it's worth a little to make a little home based herb garden, you can even keep them in flower boxes, fresh taste will worth the work) 
• 2 tablespoons flaxseed meal 
• 2 tablespoons pumpkin seed flour 
• 1 tablespoon paprika (spice) 
• salt, ground pepper, to taste 
• (you can put chili powder in it too for a nice hot taste, but I avoided this because of children) 

Preparation: 
1. First chop the onion, garlic and fresh herbs (I threw everything into a chopper, it was done in seconds) 
2. Second, mix the minced meat, chopped onions and fresh herbs in a larger bowl. Add the eggs, spices, seed flours, salt and pepper to taste. 
3. Form small balls from the meat mixture. 
4. In larger pan heat oil, or fat and fry on medium heat until nice and brown. 

Side dish: 
On Paleo diet: salad, steamed vegetables. 
"Only" Gluten-free, dairy-free diet: rice, potatoes, salad, steamed vegetables.