2012. február 23., csütörtök

Padlizsánkrém-Oroszosan, anyu módra|Eggplant cream, Russian mom style

Anyukám Orosz nemzetiségű és mellesleg a legjobb szakács :), sok nagyon finom ételt készít az ottani ízvilágból is, amiket az egész család szeret. Keresgélek olyanokat, amik beleillenek a Paleo, tej és gluténmentes életmódba, és ezeket megosztom. Ez a recept az egyik kedvencem, minden helyzetben és évszakban szeretem, főként kenyérre kenve. Nagyon frissítő és egészséges… én általában nehezen tudom abbahagyni, de legalább tutira bűntudat nélkül fogyasztható. 

Hozzávalók: 
• 1 kg padlizsán (3-4 db) 
• 1 db paprika 
• 2 db hagyma 
• 2-3 db paradicsom 
• 4-5 gerezd fokhagyma (ha nagyon fokhagymásan szereted, tehetsz bele többet is) 
• petrezselyem (aki olaszosan szereti, tehet bele bazsalikomot is) 
• Szőlőmag olaj 
• késhegynyi xilit (ha a paradicsom édes, akkor ez kihagyható) 
• só 
• bors 

Elkészítés: 
1. A padlizsánokat megmossuk és sütőben megsütjük, 230-250 fokon, kb 30 percig. 
2. Lehúzzuk a padlizsánok héját még melegen. 
3. Rozsdamentes, műanyag vagy fa késsel apróra összeaprítjuk. 
4. A paradicsomokat leforrázzuk, a héját lehúzzuk és leturmixoljuk. 
5. Megpucoljuk a hagymát és fokhagymákat, paprikát és apróra vágjuk. 
6. A hagymát paprikával üvegesre pirítjuk. 
7. Hozzáadjuk a padlizsánt, 5 perc párolódás után, hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, további 5-8 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket (lehet még hozzáadni koriandert, petrezselymet, bazsalikomot, de én csak sót, borsot adok hozzá, mert így a természetes friss zöldség ízeket adja vissza) 
8. Kihűtjük és kenyérre kenve vagy akár köretként fogyasztjuk. 

Jó étvágyat hozzá! Приятного аппетита!

My mother is Russian born, and by the way the best cook :), she is making many very fine foods from this cuisine, and the whole family likes them a lot of course. On this site, I’d like to share Russian recipes too, which are fitting in the Paleo, dairy and gluten free lifestyle. This recipe is one of my favorite in any season of the year and I like it especially spreading on bread. It is very refreshing and healthy ... and I usually find it difficult to stop eating it, but at least this is surely to be eaten without any guilt. 

Ingredients: 
• 1 kg eggplant (3-4 pieces) 
• 1 green pepper 
• 2 onions 
• 2-3 Tomatoes 
• 4-5 cloves of garlic (if you really like garlic, you can put some more) 
• Parsley (who loves Italian cuisine, can use also basil) 
• Grape Seed Oil 
• pinch of xylitol (if the tomato is sweet, no need for sweetener) 
• salt 
• pepper 

Preparation: 
1. Wash the eggplant and roast it in the oven for about 30 minutes on 230 to 250 degrees Celsius. 
2. Peal the skin of the eggplants while still warm. 
3. Use stainless steel, plastic or wood knife and cut the eggplants into small pieces. 
4. Pour boiling water on the tomatoes and peal the skin quickly, and then chop it in a blender. 
5. Peele the onion, garlic and pepper and finely chop them. 
6. Fry the onion and pepper glassy in a pan. 
7. Add the eggplant, simmer for 5 minutes, then add tomatoes and garlic, and simmer for another 5-8 minutes. Add spices (you may also add coriander, parsley, basil, but I just like salt and pepper on it, as this brings out the natural and fresh flavors of the vegetables) 
8. Let it cool and spread it on a bread (can be Paleo bread) or eat it as a side dish. 

Bon appetite! Приятного аппетита!