2012. február 21., kedd

Paleo Gyümölcsleves 1.|Paleo Fruit Soup 1.

Paleo, glutén és tejmentes, vegetáriánus.
Nagyon gyorsan kellett valamit vasárnap reggel készítenem, mert mosogatógép beszerelés folyt kedves párom által, úgyhogy ki voltam zavarva a konyhából. Gondoltam mi lehet gyorsabb, mint egy gyümölcsleves. Nem igazán tudtam, hogy mi lesz belőle, mert eddig én is a hagyományos módon készítettem, tejjel, pudinggal, vagy liszttel, de ezeket most kihagytam. Az eredmény, egy nagyon-nagyon finom, frissítő és az egész család (szó szerint, mert még a nagyszülők is ettek) által 5 csillagra értékelt tej és gluténmentes gyümölcsleves lett. A kókusztej szerintem az, ami megdobta az egész ízvilágot. Sokan kérdeztétek egyébként, hogy a kókusztejet honnan szedem, mert azért van ahol 600 Ft körül van egy doboz. A Tesco-ban a nemzetközi ízek résznél van (ahol van amerikai, indiai, kínai stb termék), ott van az alsó polcon (legalábbis Pécsett), és az csak 350-400 Ft körül van. Legalábbis jelenleg. 

Hozzávalók: 
• 3 db alma 
• 2 db körte 
• 0,5 kg magozott meggy 
• 0,5 kg magozott szilva 
• 3 db szegfűszeg 
• 3 db kis fahéj 
• 1 doboz (400ml) kókusztejszín 
• 2 ek kókuszliszt 
• 1 ek nyílgyökér liszt /tápióka liszt (nem 100%-an Paleo, keményítőtartalma miatt, ha nem akarunk kompromisszumot, akkor duplázzuk meg a kókuszliszt mennyiségét, és hagyjuk kis a nyílgyökér lisztet, így nem lesz olyan krémes, de finom marad azért :)
• kb 3 ek Xilit, vagy Xukor, és méz (de őszintén, ez tényleg ízlés szerint megy) 
• csipet só 
• 1 kk őrölt fahéj, vagy ami még nagyon jó, az a mézeskalács fűszerkeverék 

Elkészítés: 
A gyümölcsöket megpucolod, feldarabolod és felteszed főzni, 2x annyi vízzel amennyi ellepi (vagy amennyire levesesen szeretjük). Beleteszed a csipet sót, a szegfűszeget és a darab fahéjakat. Amikor felforr, lassú tűzön kb. 5 perc alatt a gyümölcsöket megfőzöd, megcukrozod Xilittel (lehet bele tenni pici mézet is, csak akkor már nem cukormentes). A kókusztejet tálkába öntjük és belekeverjük a kókuszlisztet és nyílgyökér lisztet, továbbá az őrölt fahéjat vagy mézeskalácsa fűszerkeveréket, és besűrítjük vele a levest. Pici citromlével is tehetsz bele, ízlés szerint. 
A levest kihűtjük és fogyaszthatjuk is, bár nálunk már langyosan is elkelt.

Paleo, gluten and dairy free, vegetarian. 
I had to do something very quickly Sunday morning, because my love told me to go out from the kitchen real quickly, as he wants to install the new dishwasher in its’ place. I thought, what could be faster than a fruit soup. I did not know how this will turn out because so far I have made it in the traditional way, with milk, pudding powder, or flour, but this time, these ingredients are left out. The result is a very, very tasty and refreshing fruit soup, and the whole family (literally is, because even the grandparents ate from it) gave five star for this gluten and dairy-free fruit soup. The coconut milk gave this a whole new and delicious flavor I think. 









Ingredients: 
• 3 pieces of apple 
• 2 pears 
• 0.5 kg of pitted cherries 
• 0.5 kg of plums 
• 3 pieces of cloves 
• 3 small pieces of cinnamon 
• 1 can (400ml) coconut cream 
• 2 tablespoons coconut flour 
• 1 tablespoon arrowroot flour  (it is not 100% Paleo, because contains startch, if you want strict Paleo, leave this out, and use double of the coconut flower. This way will not be so creamy but still really tasty)
• 3 taplespoon Xylitol, or honey (but honestly, it's really up to you, how sweet you like it) 
• pinch of salt 
• 1 teaspoon ground cinnamon, or even very good if you put some gingerbread spice mix in it. 

Preparation: 
Peel the fruits and cut them into pieces. Pour them into a larger pot with about twice as much water which covers the fruits (or as much as you like the soup to be soupy). Add a pinch of salt, cloves and pieces cinnamon too. When the soup is boiling, simmer approx. 5 minutes until the fruits are cooked, add Xilit (and honey if you like, but then it’s not sugar-free). Pour the coconut milk/cream in a small bowl and mix in the coconut flour and arrowroot flour, ground cinnamon/gingerbread to spice mixture and thicken the soup with it, quickly. You can add some lemon juice to taste too, if you like. 
Let it cool, then go ahead and enjoy, but it is also good when lukewarm.