2012. február 13., hétfő

Padlizsános-Gombás Paleo „Lasagne”|Eggplant-Mushroom Paleo „Lasagna”

Ez a Paleo „lasagne” egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Mi nagyon szeretjük az olasz fűszereket, ízeket, úgyhogy ez egy remek étel, amit az egész családnak elkészíthetek. 

Hozzávalók 

  • 2 nagy padlizsán, vékony szeletekre (de tényleg vékony)vágva 
  • 200ml kókusztej
  • kb 100 g kemény sajt
Húsos szószhoz: 
  • pici olivaolaj vagy Olajessimo 
  • 500 gr darált hús (marhahús volt itthon, de lehet másból is) 
  • 200 ml üveg paradicsomszósz (az enyém házi készítésű) 
  • 4 gerezd fokhagyma (ha szeretitek a fokhagyma, mint mi), préselt 
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva 
  • 250 g gomba (szeletelt) 
  • 2 kis apróra vágott paradicsom (ha nincs, nem probléma),felaprítva 
  • ízlés szerint szárított oregánó vagy olasz fűszerkeverék 
  • 1 kk. őrölt paprika 
  • csipet kömény 
  • csipet kakaópor (Tudom fura, de nagyon szépen kiemeli a többi hozzávaló ízét) 
  • csipet cayenne bors
  • ízlés szerint só frissen őrölt bors  

Elkészítés: 

Igazából csak készíteni kell egy nagy adag darált húsos mártást gombával, majd egy tepsiben rétegezni a padlizsán szeletekkel, végül a tetejére kókusztej és kemény sajt kerül. 
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 
A húsos mártás elkészítéséhez csak tedd az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, húst és pirítsd át közepes lángon. Néhány perc múlva, add hozzá a többi összetevőt is, fűszereket és a szeletekre vágott gombát is. Főzd össze 10-15 percig, amíg a víz egy része a paradicsom és paradicsomszószból elfő, és besűrűsödik a mártás. 
Miután a mártás része kész, kezdd el rétegezni a tepsiben vagy üvegtálban a padlizsánnal. Én 3 réteg padlizsán - hús-mártás, réteget tettem (felül padlizsán van), majd a tetejére kókusztej kerül és reszelt kemény sajt, ízlés szerinti mennyiségben. Végül adtam hozzá némi olasz fűszerkeveréket és a borsot. 
A sütés kb 20-30 perc!

This Paleo "lasagna" is easy, quick to prepare and delicious. We love Italian seasonings, so this is a great meal to prepare for the whole family. 


Ingredients 


  • 2 large eggplant, sliced into thin slices 
  • 200 ml Coconut milk
  • about 100 gr hard Cheese (on top)
Meat sauce: 
  • Olive oil or Olajessimo 
  • 500 gr Ground meat (I had beef) 
  • 200 ml jar of tomato sauce (mine was homemade) 
  • 4 cloves garlic (if you love garlic as much as we do), pressed 
  •  1 large onion, chopped 
  •  250 gr mushroom (sliced) chopped 
  • 2 small tomatoes (if you don't have, no problem), chopped 
  • dried oregano or Italian seasoning  
  • paprika 
  • cumin 
  • pinch of coco powder (weird I know, brings out the taste of the other ingredients) 
  • dash of cayenne pepper 
  • salt to taste and fresh ground pepper 


Method 


Actually, you just make a large pot of meat sauce with mushrooms and then layer it in a pan between the eggplant, then top with coconut milk and hard cheese. 
Heat the oven to 180 Celsius. 
To prepare the meat sauce, just throw the chopped onion, garlic, meat in a pan and stir on medium. After few minutes, add the other ingredients, seasonings and the sliced mushrooms. Let it simmer for 10-15 minutes to let some of the water from the tomatoes and tomato sauce cook down. 
Once your meat sauce is finished, start layering the ingredients in a baking tray or glass casserole dish. I did 3 layers of eggplant - meat sauce - and then topped it all off coconut milk and grated hard cheese. Lastly I added some Italian seasoning and pepper. 
Bake for 20-30 minutes!