2012. február 9., csütörtök

Paleo ételek listája | Paleo food list

Paleo Étel piramis / Paleo Food Pyramid
Kép forrása/source: www.paleodietfoodlist.net


Zsírok

  • Avokádó 
  • Magvak
  • Olaj 
Olajak

  • Lenolaj
  • Mustármag olaj 
  • Dió olaj 
  • Olívaolaj 
  • Avokádó olaj
  • Olajessimo: magyar gyártó olaja, O3 és O6 zsírsavak optimális arányban találhatóak meg benne

"Lisztek"

  • Maglisztek -, hogy takarékosan 

"Tejtermékek"

  • Kókusztej
  • Kókusztejszín
  • Kesudiótej
  • Mandulatej
  • Diótej
  • Zabtej (nem teljesen paleo)


Húsok

  • Sovány marhahús 
  • Sovány Borjúhús 
  • Sovány sertéshús 
  • Sovány Baromfi: (fehér hús / bőr nélkül) 


Egyéb húsfélék:
  • Nyúl Kecske Belsőségek: 
    • Marha, bárány-, sertés-és csirkemáj 
    • Marha, sertés, bárány nyelv 
    • Marha, bárány, sertés és velő 
  • Vadhúsok: Aligátor Medve Bölény Caribou Jávorszarvas Emu madár Lúd Kenguru Pézsmakacsa Strucc Fácán Fürj Csörgőkígyó Rénszarvas Teknősbéka Szarvashús Vaddisznó Vadpulyka 
Halak
  • Sügér 
  • Vérengző makrahal 
  • Tőkehal 
  • Árnyékhal 
  • Angolna 
  • Lepényhal 
  • Fűrészes sügér 
  • Foltos tőkehal 
  • Óriási laposhal 
  • Hering 
  • Makréla 
  • Ördöghal 
  • Márna 
  • Csuka 
  • Tükörhal 
  • Sügér 
  • Déli vörös csattogóhal 
  • Álsügér 
  • Lazac 
  • Cápa 
  • Csíkos sügér 
  • Naphal 
  • Tilápia 
  • Pisztráng 
  • Tonhal 
  • Nagy rombuszhal 
Kagylók:
  • Kaliforniai ehető kagyló 
  • Kagyló 
  • Rák 
  • Homár 
  • Osztriga 
  • Fésűkagyló 
  • Garnélarák 
Tojás:
  • Csirke 
  • Kacsa 
  • Lúd 
Magvak
  • Dió 
  • Makadámiadió 
  • Pekándió 
  • Fenyőmag 
  • Kesudió 
  • Pisztácia 
  • Mogyoró 
  • Tökmag 
  • Brazil dió 
  • Napraforgómag 
  • Mandula 
Gyümölcsök
  • Minden gyümölcs: Alma, Sárgabarack, Avokádó, Banán, Szeder, Áfonya, Kantalup dinnye, Karambola, Cassava, Dinnye, Cherimoya, Cseresznye, Vörös áfonya, Füge, Egres, Grapefruit, Szőlő, Guava, Sárgadinnye, Kiwi, Citrom, Lime, Licsi, Mangó, Nektarin, Narancs, Papaya, Passion gyümölcs, Őszibarack, Körte, Datolyaszilva, Ananász, Szilva, Gránátalma, Málna, Rebarbara, Csillaggyümölcs, Eper, Mandarin, Görögdinnye, Minden más gyümölcs! 
Fűszerek:
szinte mindegyik jó! Íme néhány gyakori fűszerek, amelyek érdemes használni.


  • Ánizs,  Bazsalikom, Babérlevél,  Kapribogyó, Kömény, Kardámom, Cayenne, Chickory, Chili por, Chipotle, Metélőhagyma, Koriander, Fahéj (ezt sokat használjátok!), Szegfűszeg, Koriander, Kömény, Curry, Kapor, Édeskömény, Fokhagyma, Gyömbér, Jázmin, Jalapeno, Levendula, Citrom, Bazsalikom, Citromfű, Buzogány, Szerecsendió, Oregano, Paprika, Petrezselyem, Bors, Borsmenta, Rozmaring, Sáfrány, Zsálya, Tengeri só, Szezámmag, Fodormenta, Csillag Ánizs, Tárkony, Kakukkfű, Kurkuma, Vanília (nem mesterséges), Wasabi, Vízitorma, Sárga Mustár 
Zöldségek
  • Articsóka, Spárga, Cékla,  Brokkoli, Kelbimbó, Káposzta, Sárgarépa, Karfiol, Zeller, Kelkáposzta, Uborka, Pitypang, Padlizsán, Cikória, Zöldhagyma, Kelkáposzta, Karalábé, Saláta, Gomba, Mustár, Hagyma, Petrezselyem, Paszternák, Paprika, Tök, Retek, Svéd, karórépa, Hínár, Spenót, Sütőtök, Paradicsom, Fehérrépa, Vízitorma, stb.



Fats
  • Avocado
  • Nuts
  • Oils
Oils
  • Flax seed oil
  • Mustard seed oil
  • Walnut Oil
  • Olive Oil
  • Avocado Oil
  • Olajessimo: a Hungarian procuct with optimal balance of O3 and O6




"Flours"
  • Nut Flours - to be used sparingly follow directions on package 


"Dairy Products"
  • Coconut milk
  • Coconut cream
  • Cashew milk
  • Almond milk
  • Walnut milk
  • Oat milk (not fully paleo)


Meats (trimmed of visible fat)

  • Lean Beef 
  • Lean Veal 
  • Lean Pork: 
  • Lean Poultry: (white meat / skin removed) 


Other Meats: 

  • Rabbit 
  • Goat 
  • Organ Meats: 
    • Beef, Lamb, Pork, and Chicken Livers 
    • Beef, Pork, and Lamb Tongues 
    • Beef, Lamb, and Pork Marrow
  • Game Meats: Alligator Bear Bison Caribou Elk Emu Goose Kangaroo Muscovy Duck Ostrich Pheasant Quail Rattlesnake Reindeer Turtle Venison Wild Boar Wild Turkey 
Fish 

  • Bass 
  • Bluefish 
  • Cod 
  • Drum 
  • Eel 
  • Flatfish 
  • Grouper 
  • Haddock 
  • Halibut 
  • Herring 
  • Mackerel 
  • Monkfish 
  • Mullet 
  • Northern Pike 
  • Orange Roughy Perch 
  • Red Snapper 
  • Rockfish 
  • Salmon 
  • Shark 
  • Striped Bass 
  • Sunfish 
  • Tilapia 
  • Trout 
  • Tuna 
  • Turbot 
Shellfish:

  • Abalone 
  • Clams 
  • Crab 
  • Lobster 
  • Oysters 
  • Scallops 
  • Shrimp 


Eggs:

  • Chicken 
  • Duck 
  • Goose 
Nuts/Seeds

  • Walnuts 
  • Macadamia Nuts 
  • Pecans 
  • Pine Nuts 
  • Cashews 
  • Pistachios 
  • Hazel Nuts 
  • Pumpkin Seeds 
  • Brazil Nuts 
  • Sunflower Seeds 
  • Almonds 
Fruits
  • All fruits: Apple,
    Apricot, Avocado, Banana, Blackberries, Blueberries, Cantaloupe, Carambola, Cassava, Melon, Cherimoya, Cherries, Cranberries, Figs, Gooseberries, Grapefruit, Grapes, Guava, Honeydew Melon, Kiwi, Lemon, Lime, Lychee, Mango, Nectarine, Orange, Papaya, Passion Fruit, Peaches, Pears, Persimmon, Pineapple, Plums, Pomegranate, Raspberries, Rhubarb, Star Fruit, Strawberries, Tangerine, Watermelon, All other Fruits!
Spices-  almost all are good! Here are some common spices that are great to use.
  • Anise,  Basil, Bay Leaf,  Capers, Caraway, Cardamom, Cayenne, Chickory, Chili Powder, Chipotle, Chives, Cilantro, Cinnamon (use this a lot!), Clove, Corriandor, Cumin, Curry, Dill, Fennel, Garlic, Ginger, Jasmin, Jalapeno, Lavendar, Lemon, Basil, Lemongrass, Mace, Nutmeg, Oregano, Paprika, Parsley, Pepper, Peppermint, Rosemary, Saffron, Sage, Sea Salt,  Sesame Seed, Spearmint, Star Anise, Tarragon, Thyme, Tumeric, Vanilla (not artificial), Wasabi, Watercress, Yellow Mustard 




Veggies 
  • Artichoke, Asparagus, Beetroot,  Broccoli, Brussels, Sprouts, Cabbage, Carrots, Cauliflower, Celery, Collards, Cucumber, Dandelion, Eggplant, Endive, Green Onions, Kale, Kohlrabi, Lettuce, Mushrooms, Mustard, Greens, Onions, Parsley, Parsnip, Peppers, Pumpkin, Radish, Rutabaga, Seaweed, Spinach, Squash, Tomato, Turnips, Watercress